Taloyhtiöllä on sopimusvapaus, mikä tarkoittaa, että taloyhtiö voi vapaasti sopia haluamansa toimijan kanssa palovaroittimien asennuksesta ja kunnossapidon käytännön järjestelyistä. Tässä käydään läpi huomioon otettavat seikat kun taloyhtiö ulkoistaa palovaroittimiin liittyvät vastuut ja velvollisuudet.
Kuitenkin riippumatta siitä, kuka käytännön tehtävät suorittaa, rakennuksen omistajalla säilyy yhtiöoikeudellinen valvontavelvollisuus, jota ei voida ulkoistaa. Tämä velvollisuus tarkoittaa sitä, että palovaroittimien asennusten ja kunnossapidon sekä vikailmoituksiin reagoimisen toteutumista seurataan. Lisäksi mahdollisiin poikkeamiin on puututtava ripeästi ja tehokkaasti, jotta paloturvallisuus voidaan varmistaa kaikkien asukkaiden osalta.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että rakennuksen omistajan tai taloyhtiön tulee pyytää palveluntarjoajalta riittävät selvitykset siitä, että palovaroittimien asennus ja ylläpito toteutetaan sovitusti. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi sähköisen asennus- ja huoltokirjan avulla, missä toimenpiteet dokumentoidaan tarkasti. Omistajan vastuulla on myös varmistaa, että huoltohenkilöstöllä on riittävä osaaminen tehtäviensä suorittamiseen.
Rakennuksen omistaja tai taloyhtiö voi hankkia palovaroittimien asennuksen ja kunnossapidon palvelut ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Rakennuksen omistajan on kuitenkin huolehdittava siitä, että työssä noudatetaan varoittimien valmistajan antamia asennus-, huolto- ja tarkastusohjeita. Lisäksi on tärkeää, että asukkaiden ilmoittamiin laitteen vikaantumisiin pystytään tarvittaessa reagoimaan nopeasti, mikäli tilanne sitä edellyttää.
Tekstin sisällössä on hyödynnetty SPEK:n eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeistuksia sekä työryhmien tuottamaa tietoa.