Mitä taloyhtiön on hyvä huomioida palovaroittimien hankinnan yhteydessä?

Taloyhtiön palovaroittimia koskeva lainsäädäntö on uudistunut ja siirtymäaika on käynnissä. Voit lukea tarkemmin uudistuksesta täältäUudistuksen mukaan taloyhtiö vastaa palovaroittimien asentamisesta ja niiden riittävän määrän sekä sijoittelun arvioinnista. Paloturvallisuuden kannalta on tärkeää että palovaroittimia hankittaessa huomioidaan niiden tekniset ominaisuudet, kuten esimerkiksi pariston vaihtoväli. Lyhyempi vaihtoväli saattaa lisätä huoltokustannuksia, kun taas vaimennusmahdollisuuden puuttuminen voi johtaa siihen, että asukkaat rikkovat varoittimen väärän hälytyksen hiljentämiseksi. Tämä voi aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia taloyhtiölle ja heikentää paloturvallisuutta. Palovaroittimien ominaisuudet ja huolto taloyhtiön näkökulmasta kannattaa olla selvää taloyhtiön hallitukselle.

Palovaroittimien ja niiden paristojen käyttöikä on tärkeä tekijä, sillä se vaikuttaa varoittimen tai pariston vaihtoväliin ja siihen, kuinka usein huoneistossa on käytävä huoltotöiden vuoksi, jotta palovaroittimet pitävät huolta paloturvallisuudesta. Valmistajan ilmoittama vaihtoväli tai pariston parasta ennen -päiväys määrittää, milloin huoltotoimenpiteet ovat tarpeen.

Pelastuslain vähimmäisvaatimukset täyttyvät yleensä paristokäyttöisillä palovaroittimilla, mutta joissakin tapauksissa, kuten pelastuslain 18 § mukaisen poistumisturvallisuuden arvioinnin perusteella, tavanomaiset varoittimet eivät riitä. Tällöin on noudatettava korkeampia vaatimuksia, kuten sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien asentamista. 

Palovaroittimen asennus
Palovaroittimien ominaisuudet ja huolto taloyhtiön näkökulmasta on asia josta taloyhtiön hallituksen kannattaa olla kartalla.

Esimerkkinä paloturvallisuutta lisäävistä kehittyneemmistä ominaisuuksista voidaan mainita palovaroittimien yhteenliitettävyys, jolloin yksi hälytys aktivoi kaikki saman asunnon varoittimet. Lisäksi palovaroittimet voivat olla yhteensopivia lisälaitteiden, kuten vilkku- ja tärinähälyttimien kanssa, jotka on otettava huomioon, jos niitä tarjotaan asukkaille. Taloyhtiön tulee myös ohjeistaa asukkaita näiden laitteiden käytössä.

Palovaroittimen asennus- ja huolto-ohjeet antaa valmistaja tai maahantuoja. Taloyhtiön vastuulla on asukkaiden ohjeistaminen palovaroittimien säännöllisestä testauksesta ja huolto-ohjelman laatiminen kunnossapitovastuun mukaisesti, jotta taloyhtiön kokonaispaloturvalisuudesta pidetään huolta. Palovaroittimien ominaisuudet ja huolto taloyhtiön näkökulmasta on asia josta taloyhtiön hallituksen kannattaa olla kartalla. Huollon ja kunnossapidon järjestelyistä on sovittava, ja niiden toteutumista on seurattava kirjallisesti.

Mikäli rakennuksessa on tulisijoja, on paloturvallisuuden kannalta perusteltua harkita häkävaroittimien asentamista, vaikka ne ovatkin vapaaehtoisia. Häkävaroittimet voivat merkittävästi parantaa palotuvallisuutta. Sama koskee liesivahtien asentamista, jotka ovat niin ikään pääosin vapaaehtoisia, mutta voivat vähentää liesipaloista aiheutuvaa riskiä ja lisätä paloturvallisuutta.

Liesipalot ovat yksi yleisimmistä asuinrakennuspalojen syttymissyistä. Erityisesti rivitaloissa on suuri riski, että tulipalo leviää viereisiin asuntoihin palo-osastoinnin teknisten haasteiden vuoksi. Liesivahdit voivat merkittävästi pienentää tätä riskiä. Ne ovat erityisen suositeltavia kohteissa, joissa asuu ikääntyneitä tai toimintarajoitteisia henkilöitä, joiden kyky reagoida vaaratilanteisiin voi olla heikentynyt.

Tekstin tekemiseen on hyödynnetty SPEK:n eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeistuksia sekä työryhmien tuottamaa tietoa.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyvää

Artikkeleita ei löytynyt enempää.