Kuinka monta palovaroitinta asunnossa tulisi olla?

Pelastuslain mukaan asunnossa tulisi olla riittävä määrä palovaroittimia. Palovaroittimien sijoittelussa ja määrässä tulisi huomioida myös huoneiston muoto ja mahdolliset erityiset syttymisriskit. Lisäksi hälytysäänen tulisi kuulua kaikkiin asunnon oleskelutiloihin.

Vaikka laki ei anna tarkkoja ohjeita palovaroittimien riittävästä määrästä ja sijoittelusta, vastuu niiden asianmukaisesta asennuksesta on rakennuksen omistajalla. Arvioinnissa tulee ottaa huomioon muun muassa tilojen muoto, seinät, ovet sekä katon rakenteet, jotka voivat hidastaa savun leviämistä ja sen vuoksi viivästyttää palovaroittimen antamaa hälytystä.

Lakimääräinen palovaroittimien vähimmäismäärä

Pelastusasetus määrittelee, että asunnossa on oltava vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Lisäksi jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pienessäkin kaksikerroksisessa asunnossa tulee olla vähintään kaksi varoitinta. Palovaroittimien määrässä on syytä huomioida myös mahdollinen vikaantuminen. Jos asunnossa on vain yksi palovaroitin ja se lakkaa toimimasta, turvallisuus heikkenee merkittävästi.

Turvallinen poistuminen edellyttää palovaroittimien oikeaa sijoittelua

Palovaroittimien nopea aktivoituminen on keskeinen tekijä asukkaiden turvallisessa poistumisessa tulipalon sattuessa. Ovien tiiveydestä ja huoneiston rakenteista riippuen savu voi levitä hitaasti, mikä voi johtaa siihen, että tulipalo on edennyt jo pitkälle ennen kuin varoitusääni kuuluu. Esimerkiksi olohuoneessa syttynyt tulipalo voi estää poistumisen, jos varoitin on sijoitettu vain makuuhuoneeseen ja savukaasut saavuttavat varoittimen vasta siinä vaiheessa, kun poistumistiet ovat jo savun täyttämiä. Jos makuuhuoneessa ei ole palovaroitinta, asukas voi altistua myrkyllisille savukaasuille ennen kuin palovaroittimen hälytys ehtii käynnistyä muualla asunnossa.

SPEKin suosituksen mukaan palovaroittimet sijoitetaan syttymisvaaran kannalta kriittisiin paikkoihin, kuten makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja poistumisreiteille.

Syttymisriskit ja erityiset varotoimet

Rakennuksen omistajan tulisi arvioida asunnon paloturvallisuutta yleisen elämänkokemuksen pohjalta ja tunnistaa syttymisvaaroja aiheuttavat toiminnot. Esimerkiksi tehokkaiden litiumakkujen lataus voi muodostaa nopean ja voimakkaan paloriskin. Tästä syystä latauspaikan läheisyyteen olisi suositeltavaa asentaa palovaroitin. Vaikka litiumakkujen lataaminen tulisi tehdä valvotusti, käytännössä niitä saatetaan ladata esimerkiksi eteisessä, jossa sähköpyörän tai muun suurikokoisen laitteen säilyttäminen on helppoa.

Turhien palohälytysten välttäminen ja palovaroittimen sijainti

Palovaroittimet tulisi sijoittaa niin, että ne tunnistavat vaaran mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta eivät laukeaisi tarpeettomasti. Esimerkiksi keittiössä ruoanvalmistuksen aiheuttama savunmuodostus voi johtaa turhiin hälytyksiin, joten palovaroitin ei ole ihanteellinen aivan liesitason läheisyydessä. Myös kylpyhuoneen oven läheisyys voi aiheuttaa virhehälytyksiä höyryn takia.

Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet ja lisäturva

Erityisesti sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien määrä ja sijoittelu eivät ole aina riittäviä, mikä voi heikentää niiden kykyä havaita savua ajoissa. Tällaisissa tapauksissa tilannetta voidaan parantaa asentamalla täydentäviä paristokäyttöisiä palovaroittimia ennen seuraavaa peruskorjausta tai sähköremonttia. Yleisesti asunnon palovaroittimia ei saa poistaa, jos se johtaa niiden määrän vähenemiseen alle suositusten.

Lopulta vastuu palovaroittimien riittävästä määrästä ja oikeasta sijoittelusta kuuluu rakennuksen omistajalle, jonka on varmistettava, että ne takaavat riittävän suojan asukkaille ja täyttävät lainsäädännön asettamat vaatimukset.

Mikäli taloyhtiönne tarvitsee apua palovaroittimien kanssa, me autamme

Paloturvallisuuspalvelumme tuo mielenrauhaa sekä taloyhtiöille että sen asukkaille. Palvelu kattaa niin taloyhtiön palovaroittimien hankinnan, asennuksen, huolenpidon, seurannan kuin raportoinninkin. Lisäksi palveluun sisältyvä Kesto-sovellus antaa kiinteistön omistajalle reaaliaikaista tietoa huoneistojen palovaroittimien tarkastusten ja testausten tilasta.

Lue lisää paloturvallisuuspalvelustamme täältä.

Tekstin lähteenä on hyödynnetty SPEK:n eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeistuksia sekä työryhmien tuottamaa tietoa.

Jaa tämä artikkeli

Aiheeseen liittyvää

Artikkeleita ei löytynyt enempää.