Palovaroittimen toimivuus tulisi varmistaa säännöllisellä testauksella, joka tehdään yksinkertaisesti painamalla varoittimen testipainiketta. Toimenpide kertoo, toimiiko palovaroittimen äänimerkki ja onko sen paristossa tai akussa vielä virtaa. Säännöllinen testaus on yksi tehokkaimmista tavoista varmistaa, että varoitin toimii silloin, kun sitä todella tarvitaan. Testaus on suositeltavaa tehdä myös silloin, kun asunto on ollut pidempään tyhjillään, esimerkiksi loman tai muun poissaolon jälkeen.
Rakennuksen omistajan vastuu palovaroittimen testaamisen ohjeistuksessa
Rakennuksen omistajan, kuten taloyhtiön, tehtävänä on ohjeistaa asukkaita palovaroittimen käytössä sekä toiminnassa hätä- ja vaaratilanteissa. Ohjeistukseen kuuluu muun muassa testaustapa, vikaantumisen tunnistaminen sekä muut valmistajan tai maahantuojan antamat oleelliset varoittimen käyttöohjeet. Jos laitekohtaiset ohjeet sisältävät rakennuksen omistajalle kuuluvia tehtäviä, kuten asennusohjeita, ne voidaan jättää pois asukkaille jaettavasta ohjeistuksesta.
Testauksen turvallisuus ja suositeltava testaustapa
Palovaroittimen testipainiketta ei suositella painettavan kiipeämällä katonrajaan, sillä siihen liittyy tapaturmariski. Turvallisempi tapa testaamiselle onkin käyttää esimerkiksi harjanvartta, jolla testipainiketta saa painettua ilman kiipeämistä.
Kuinka usein palovaroitin tulee testata?
Pelastusasetuksen mukaan palovaroittimen toimintakunto on varmistettava säännöllisellä testauksella, mutta tarkat testausvälit voivat vaihdella laitekohtaisesti. Ohjeet löytyvät joko palovaroittimen alkuperäispakkauksesta tai ne voi antaa taloyhtiö. Jos tarkkaa ohjetta ei ole saatavilla, asiantuntijat suosittelevat palovaroittimien testaamista vähintään 3-4 kertaa vuodessa, mieluiten kuitenkin joka kuukausi. Lisäksi testi tulisi tehdä aina, kun asukas on ollut poissa kotoa useamman päivän, jotta palovaroittimimen toimintavalmius voidaan varmistaa.
“Jos muuta ohjetta ei ole, testaa palovaroittimet vähintään 3-4 kertaa vuodessa ja aina, kun olet ollut kotoa poissa useamman päivän”, sanoo SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino. (Lue lisää)
“Sekä patterikäyttöisten että verkkovirtaan kytkettyjen palovaroittimien toimivuus tulee testata säännöllisesti kuukausittain. Testinapilla testaamisella varmistetaan käytännössä kuitenkin vain patterin ja varoittimen tekninen toimivuus, mutta ei sitä, reagoiko varoittimen savukammio mahdolliseen savuun”, kertoo LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela. (Lue lisää)
Me varmistamme taloyhtiön asuntojen palovaroittimien toimivuuden testikaasulla vuosittain
Paloturvallisuuspalvelumme huolenpitoon sisältyy vuosittainen tarkastuskäynti taloyhtiön asunnoissa, missä palomiehemme testaavat palovaroittimet tesikaasulla, joka mallintaa todellista palotilannetta. Näin varmistamme, että varoitin tunnistaa varmasti savun asunnossa.
Palvelumme on kokonaisvaltainen ja helppo ratkaisu taloyhtiölle, sillä huolehdimme niin palovaroittimien hankinnasta, asennuksesta, huolenpidosta, seurannasta kuin raportoinnistakin – taloyhtiö täyttää kerralla 1.1.2026 voimaan astuvan, palovaroittimia koskevan pelastuslain edellyttämät vaatimukset.
Lue lisää palvelustamme täällä.
Tekstin lähteenä on hyödynnetty SPEK:n eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeistuksia sekä työryhmien tuottamaa tietoa.